Saturday, 5 March 2016

Filem Munafik arahan Syamsul Yusof

MUNAFIK
MUNAFIK
MUNAFIK

Hari ini 5.3.2016 adalah hari sabtu. Sempatlah juga aku ke Space U8 Bukit Jelutong untuk tonton filem munafik. Memang aku dah target nak tengok dengan partner aku. Sehari sebelum hari kejadian aku dan usha cinema time watching sebab aku tahu filem ini pecah panggung kan. Kalau ikutkan aku boleh pergi GSC Bukit Tinggi dengan panggung besar dan gempak macam aku tengok Filem Khurafat 2011 arahan Syamsul dulu tapi aku tengok hari biasa waktu itu abah aku masuk hospital TAR. Jusco Bukit Raja pun aku takut penuh, pendek kata aku tak nak terlepas waktu terluang kali ini. So aku rasa Space U8 adalah panggung wayang yang tepat untuk waktu klimaks iaitu 2.40 petang sabtu.
Oleh sebab aku kerja half day, kenala pecut nak ke Space U8 dalam hati risau juga buatnya penuh. Isi minyak dan pecut belum lagi naik jambatan MPK Klang dah jem ke Shah Alam, still kuatkan jiwa raga dan kad touch n go missing in action so aku perlu bayar RM15.60 untuk kad dan isian RM5, itu harga yang perlu aku bayar jika melalui tol Sungai Rasah. Kenderaan bergerak perlahan hingga tiba di MBO jam 2.10, pemanduan yang selalunya setengah jam terasa agak lambat. Ternyata meleset pendapat aku MBO Space U8 ramai betul orang sampai ambil masa 10 minit nak beli tiket, beratur nak beli pop corn sekali aku tengok panggung 3 dah boleh masuk jadi aku tarik tangan partner aku cancel sahaja kudapan dalam panggung. Harga tiket seorang RM14.67 sen dan aku rasa ia harga yang berbaloi dengan input yang diberikan.
Saat mula sahaja sound kuat dan aku terima filem ini sebagai filem yang perlu ditonton. Oleh sebab Filem Munafik masih di pawangam aku tak nak review menyeluruh hasil tangan Syamsul kali ini. Akan ada entri Review Filem Munafik arahan Syamsul Yusof di entri akan datang. Penceritaan memang sangat confius sebab tak tahu siapa sebenarnya yang munafik dalam filem ini. Sebagai rakan sebaya aku ucap syabas atas pencapaian semua rakan sebaya dalam filem ini tentunya Nabila Huda, Syamsul Yusof dan Zarina Zainudin. Syamsul seringkali akan meletakkan watak berat pada diri sendiri dan rakan sebayanya. Keserasian itu buat kita senang bekerja dengan mereka yang sama kepala. Aku pun ikut memuji muji nama Allah sewaktu menonton filem ini. Ayat kursi pun berkumat kamit di mulut. Filem ini agak sarat penceritaannya tapi mesej disampaikan benar. Orang yang pura pura beriman tetapi dia kufur adalah ciri orang munafik. Dajal adalah musuh bagi orang mukmin. Sepertimana yang aku baca ramai beritahu ending unexpected memang betul aku tak jangka itu endingnya. Ustaz Adam seorang pengamal perubatan Islam pun boleh tidak redha inikan kita yang tidak seperti beliau. 
Akhir kata aku ingat lagi kata ustaz ustazah dekat sekolah dulu orang munafik ini tempatnya di paling bawah sekali dalam neraka sebagai kayu api kepada api neraka itu sendiri. 


No comments:

Post a Comment