Sunday, 11 June 2017

16 Ramadan 1438 Hijrah bersamaan 11 Jun 2017

Ahad.


Esok Nuzul Quran bersamaan 17 Ramadan 1438H, sekejapnya rasa ramadan dan dipertengahan. Puasa, sahur, tarawih dan qiamulai semuanya dilakukan dibulan ramadan barakah. Bulan penuh bermakna buat umat Islam. Sedar tak, kita di pertengahan tahun 2017. Rasa masa cepat berlalu. 
Alhamdulillah ramadan kali ini aku masih kuat menjalani ibadah puasa dan bangun sahur. Indahnya berada di bulan mulia, semoga bulan penuh mengampunan Allah SWT ini gugur dosa-dosa yang kita lakukan dan doa kita selama ini dimakbulkan. 
Tahun ini ala kadar sahaja berbuka dan bersahur, sesekali aku ke bazar ramadan untuk membeli juadah, paling aku suka kuih tepung pelita atau limas. Sedap di tekak aku ini. Teringin juga murtabak tapi tak membeli lagi, bubur lambuk pun tak ambil di surau setiap ahad ada sedekah pada penduduk tapi tak ada kesempatan nak mengambilnya. 
Alhamdulillah berkesempatan juga aku terawih di bulan ramadan walaupun hanya sekali di malam kedua ramadan, insyaAllah nak lagi jejak surau menunaikan terawih di bulan mulia ini. 
Buat korang selamat menjalani ibadah puasa. Pelbagai kisah ingin aku catat tapi kadang tugas dan tanggungjawab banyak yang perlu diutamakan. Sekadar catatan rindu pada blog sendiri yang masih rapi dan indah di mata ini. Semoga kita semua dibawah lindungan Allah SWT.

No comments:

Post a Comment